Bugün, 28 Mayıs 2024 Salı

CHP'den Erdek çalıştayı

CHP

Belediye Başkanı Hüseyin Sarı: 400 yılda düzelmeyecek bir çevre katliamı adım adım geliyor”

CHP’nin Balıkesir, İstanbul, Çanakkale, Bursa, Manisa ve Burdur milletvekillerinin katılıp, “çalıştay” ismi verilen 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın anlatıldığı toplantı, Erdek Cumhuriyet alanında gerçekleştirildi. Ancak, saat 15.30’da başlayacağı duyurulan toplantı, vekillerin, Bandırma programının geç bitmesi nedeniyle 17.25 dolaylarında başlayınca toplantıyı çok az sayıda bir vatandaş topluluğu, hava karardığında izleyebildi. “Çalıştay”da ilk konuşmayı Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Sarı yaptı. Sarı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın onayladığı, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan 1/100 binlik Çevre Düzeni Planı’nın, Erdek’in 100 yıllık geleceğini olumsuz yönde etkileyeceğine dikkati çekerken, şunları söyledi:
“Yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin düşünceleri alınmadan hazırlanan bu plana göre bölgemizdeki 48 milyon metre karelik bölde, sanayi alanı olarak kabul edilmiştir.

Bu bölgeden en çok Erdek Körfezi etkilenecektir. Hesapsız-kitapsız ve hiçbir bilimsel veriye dayanmayan bu planlama Erdek Körfezi’ni, 50 yıl sonra Haliç’i, 20 yıl sonra ise İzmit Körfezi’ni arar duruma getirecektir. Şu anda her noktasıyla ‘Mavi Bayrak’ alabilecek durumda bulunan Erdek Körfezi’yle birlikte dünyanın en zengin bitki örtüsü ve bol oksijenine sahip Kapıdağ da, turizmimiz de, zeytinciliğimiz de olumsuz etkilenecektir. 400 yılda düzelmeyecek bu çevre katliamına hukuki ve yasal zeminlerde mücadele ederek ‘dur’ demeliyiz.”
Sarı, bu plana göre Erdek’in karşı sahilinde kimya ve boya sanayii gibi çok tehlikeli sanayileşmenin yaşanacağını sözlerine ekledi.
Ardından konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da, Çevre Düzeni Planı’na göre Bandırma’ya bağlı Hıdırköy’den Şirinçavuş’a dek uzanan 42 bin dönümlük alanın, “tehlikeli kimyasal tesis alanı” durumuna getirilirken, 5 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirileceğini vurgularken, “Bu planın uygulanması, Bandırma ve Erdek Körfezlerinin bitmesi anlamına gelir” dedi.
Erdek’e “çalıştay” programı kapsamında gelen CHP Milletvekilleri şunlar:
Namık Havutça(Balıkesir)-Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi
Ayşe Nedret Akova(Balıkesir)-Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi
Haluk Ahmet Gümüş(Balıkesir)-Güney Doğu Avrupa İş Birliği Süreci Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyesi
Ali Sarıbaş(Çanakkale)-İçişleri Komisyonu Üyesi
Mustafa Serdar Soydan (Çanakkale)-Çevre Komisyonu Üyesi
Sena Kaleli (Bursa)-Çevre Komisyonu Üyesi
Melda Onur(İstanbul)-Çevre Komisyonu Üyesi
Ramazan Kerim Özkan (Burdur)-Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi
Sakine Öz(Manisa):-Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi
Mahmut Tanal(İstanbul)-İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Üyesi
Haber : Önder Balıkçı



  • Salı 19.4 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Çarşamba 25.6 ° / 9.4 ° Güneşli
  • Perşembe 28.1 ° / 11.6 ° Güneşli